Dekan dan Wakil Dekan 1 FTIK IAIN Bukittinggi Menjadi Presenter Seminar International On Tarbiyah (IsoT) Kolej Universiti Islam Antar Bangsa Selangor (KUIS) Malaysia

Intenational Seminar On Tarbiyah (IsoT) 2021 yang dilaksanakan pada tanggal 23 September 2021 oleh Kolej Universiti Islam Antar Bangsa Selangor Malaysia dengan Tema “ An Integrated Towards Educational Success In 21ST Century Learning” menghadirkan beberapa presenter (Pembentang) dari berbagai negara, baik Malaysia, Singapura, Brunai Darussalam dan Indonesia.  Ucaptama IsoT 2021  adalah Prof. Dato’ Dr Mohd Ekhwan Torimin (Naib Conselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Assoc. Prof. Dr. Zetty Nurzuliana Rashed (Timbalan Rektor Akademik dan Pengantarbangsaan Kolej Universiti Islam Antarbangsa Selangor.

Dekan FTIK IAIN Bukittinggi Dr. Zulfani Sesmarni, M.Pd menyampaikan Makalah denagn topik The Analysis of Graduates Grade Point Average Viewed From Gender Persepktif, sedangkan Wakil Dekan 1 Dr. Iswantir M., M.Ag menyampaikan topik makalah The Effect of Multimedia Use Toward Students’ Activities and Learning Outcomes of The History of Islamic Culture Subject at Grade VII in MTsN 1 Bukittinggi.

Intenational Seminar On Tarbiyah (IsoT) 2021 ini merupakan tindak lanjut dari MOU IAIN Bukittinggi dengan KUIS Malaysia dan MOA FTIK IAIN Bukittinggi dengan Fakulti Pendidikan KUIS Selangor Malaysia. Kolaborasi International ini ke depan terus digalakkan oleh kedua Institusi, baik dalam akademik, penelitian dan pengabdian maupun dalam kegiatan-kegiatan kemahasiswaan.