FTIK Perkuat Kerjasama dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Jum’at 19 Maret 2021, Fakultas Tarbiah dan Ilmu Keguruan (IAIN) Bukittinggi melaksanakan kegiatan “Meet dan Great”, dengan Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Malaysia. Kegiatan ini membicarakan ragam kegiatan kolaborasi diantara ke dua institusi antara lain, Research Kolaboratif, Student Mobility Program, Sit in Class, Kuliah Kerja Nyata, Guest Lecturer, International Conference dan program-program yang relevan.

Pada Pertemuan tersebut kedua vbelah pihak sepakat kerjasama yang selah ini telah terjalin, akan ditingkatkan lebih luas lagi, sehingga memberi manfaat yang signifikat bagi kedua institusi berlainan negera ini. Bagi FTIK sendiri kerjasama ini merupakan langkah strategis yang ditempuh untuk pencapaian visi dan misi FTIK untuk menjadikan FTIK mampu berkiprah dikawasan ASEAN pada tahun 2025.

Hadir dalam acara ini Wakil Rektor III IAIN Bukittinggi Dr. Miswardi M. Hum., Dekan FTIK Dr. Zulfani Sesmiarni, Wakil Dekan I Dr. Iswantir, Wakil Dekan III FTIK Dr. Supratman Zakir, Wakil Dekan III FYAR Fajrul Wadi, M. Hum, Wakil Dekan III FEBI Gusril Basir, M. Hum dan Wakil Dekan III FUAD Drs. Khairuddin. Sementara dari UiTM hadir  Ts Dr Sharipah Ruzaina Syed Aris (Dekan Fakulti Pendidkan UiTM), Dr Hamimah Hashim (Timbalan Dekan Akademik),  Dr Zarizi Ab Rahman (Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar), Dr Mohd Khairezan Rahmat (TImbalan Dekan Penyelidikan Jaringan Industri), Dr Sharifah Muzlia Syed Mustafa (Ketua Pusat Pengajian Pendidikan), Dr Wan Nurul Elia Haslee Sharil (Ketua Pusat Pengajian Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan), Prof Madya Dr Mawarni Mohamed (Ketua Pusat Pengajian Pendidikan Sains, Matematik dan PJK), Prof Madya Dr Izaham Shah Ismail (Ketua Pusat Pengajian Pasca Siswazah), Dr Sheikha Binti Majid (Liaison Officer OIA), Puan Zuraimi Zakaria (Unit Korporat Fakulti Pendidikan), Puan Zulfa Zainal Abidin (Penolong Pendaftar Akademik).